STERLING FITNESS
  • Hjem
  • Om
  • Kontakt
  • Tjenester
  • Artikler

KAN VI FOREBYGGE OG BEHANDLE DEMENS MED FYSISK AKTIVITET?

1/12/2019

0 Comments

 
Jeg var på et interessant foredrag med bl.a. Ole Petter Hjelle som har skrevet boken "Sterk Hjerne med aktiv kropp". Han er lege og hjerneforsker og en forkjemper for å bruke fysisk aktivitet som forebygging og behandling av ulike sykdommer.

Visste du f.eks. at det organet som blir mest påvirket av fysisk aktivitet er hjernen? Hjernens aldring kan ikke stoppes, men regelmessig fysisk aktivitet har en fantastisk evne til  å bremse og utsette aldringsprosessen. Her vil jeg ta opp den delen i boken hvor han omtaler noe vi alle helst vil unngå; nemlig demens.

Demens betyr "borte fra sinn", og er den sykdommen som brer seg rasket i verden.  I Norge er det ca. 100 000 som lider av sykdommen. Du mister  ikke bare mister hukommelsen, men også minnene og erfaringene dine gjennom et langt liv. Mister du minnene dine, mister du en viktig del av deg og din identitet og du blir en skygge av deg selv. Det er en tøff påkjenning både for både pasient og de pårørende.

Risikofaktorer:
Alder og arv påvirker risikoen for å utvikle Alzheimers demens. Disse faktorene får vi dessverre ikke gjort noe med. Det beste vi kan gjøre for å forebygge demens, er å ta kontroll over det vi faktisk kan påvirke:
​
  1. Røyking
  2. Diabetes mellitus
  3. Høyt blodtrykk
  4. Overvekt
  5. Inaktivitet
  6. Depresjon
  7. Lavt utdanningsnivå 

Bortsett fra røyking er alle de nevnte faktorene assosiert med fysisk inaktivitet. Vi vet at fysisk inaktivitet fører til økt risiko for overvekt, diabetes og høyt blodtrykk. Regelmessig fysisk aktivitet forebygger forekomsten av depresjon. Har du høyere utdanning viser undersøkelser at du dobler sjansen for å oppfylle helsemyndighetenes anbefaling om 150 minutter med fysisk aktivitet pr uke. 

Norsk sykevesen?
Han sier videre at norsk helsevesen nesten ikke bruker fysisk aktivitet for å forebygge eller behandle Alzheimers demens, til tross for at undersøkelser viser at det er dobbelt så effektivt som medikamentell behandling. Fysisk aktivitet blir fremdeles sett på som en fritidssyssel og ikke som en behandlingsform. Han mener at nyutdannede leger bør kunne like mye om fysisk aktivitet som de kan om medisiner. Er det på tid å sette opp fysisk aktivitet på studieplanen til legene?

Ønsker du å forebygge demens og en rekke andre sykdommer som hjerteinfarkt, diabetes, depresjon mm. så bli mer aktiv! Det er ikke så mye som skal til og du vil kjenne økt fysisk og psykisk velvære i takt med  at du kommer i bedre form. 
​
Hilsen Monica
Picture
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Forfatter

    Hei! Jeg heter Monica Sterling og jobber som personlig trener. Her deler jeg noen tanker om trening og helse. For mer informasjon; ta kontakt på Monica@sterlingfitness.no

    RSS Feed

Sterling Fitness © 2019
Photo used under Creative Commons from Tony Webster
  • Hjem
  • Om
  • Kontakt
  • Tjenester
  • Artikler