<![CDATA[STERLING FITNESS - Blog]]>Sat, 01 Feb 2020 09:13:51 +0100Weebly<![CDATA[KAN VI FOREBYGGE OG BEHANDLE DEMENS MED FYSISK AKTIVITET?]]>Sun, 01 Dec 2019 08:30:00 GMThttp://sterlingfitness.no/blog/kan-vi-forebygge-og-behandle-demens-med-fysisk-aktivitetJeg var på et interessant foredrag med bl.a. Ole Petter Hjelle som har skrevet boken "Sterk Hjerne med aktiv kropp". Han er lege og hjerneforsker og en forkjemper for å bruke fysisk aktivitet som forebygging og behandling av ulike sykdommer.

Visste du f.eks. at det organet som blir mest påvirket av fysisk aktivitet er hjernen? Hjernens aldring kan ikke stoppes, men regelmessig fysisk aktivitet har en fantastisk evne til  å bremse og utsette aldringsprosessen. Her vil jeg ta opp den delen i boken hvor han omtaler noe vi alle helst vil unngå; nemlig demens.

Demens betyr "borte fra sinn", og er den sykdommen som brer seg rasket i verden.  I Norge er det ca. 100 000 som lider av sykdommen. Du mister  ikke bare mister hukommelsen, men også minnene og erfaringene dine gjennom et langt liv. Mister du minnene dine, mister du en viktig del av deg og din identitet og du blir en skygge av deg selv. Det er en tøff påkjenning både for både pasient og de pårørende.

Risikofaktorer:
Alder og arv påvirker risikoen for å utvikle Alzheimers demens. Disse faktorene får vi dessverre ikke gjort noe med. Det beste vi kan gjøre for å forebygge demens, er å ta kontroll over det vi faktisk kan påvirke:
  1. Røyking
  2. Diabetes mellitus
  3. Høyt blodtrykk
  4. Overvekt
  5. Inaktivitet
  6. Depresjon
  7. Lavt utdanningsnivå 

Bortsett fra røyking er alle de nevnte faktorene assosiert med fysisk inaktivitet. Vi vet at fysisk inaktivitet fører til økt risiko for overvekt, diabetes og høyt blodtrykk. Regelmessig fysisk aktivitet forebygger forekomsten av depresjon. Har du høyere utdanning viser undersøkelser at du dobler sjansen for å oppfylle helsemyndighetenes anbefaling om 150 minutter med fysisk aktivitet pr uke. 

Norsk sykevesen?
Han sier videre at norsk helsevesen nesten ikke bruker fysisk aktivitet for å forebygge eller behandle Alzheimers demens, til tross for at undersøkelser viser at det er dobbelt så effektivt som medikamentell behandling. Fysisk aktivitet blir fremdeles sett på som en fritidssyssel og ikke som en behandlingsform. Han mener at nyutdannede leger bør kunne like mye om fysisk aktivitet som de kan om medisiner. Er det på tid å sette opp fysisk aktivitet på studieplanen til legene?

Ønsker du å forebygge demens og en rekke andre sykdommer som hjerteinfarkt, diabetes, depresjon mm. så bli mer aktiv! Det er ikke så mye som skal til og du vil kjenne økt fysisk og psykisk velvære i takt med  at du kommer i bedre form. 

Hilsen Monica
]]>
<![CDATA[4 TIPS TIL EN AKTIV HVERDAG]]>Mon, 25 Nov 2019 11:00:00 GMThttp://sterlingfitness.no/blog/4-tips-til-en-mer-aktiv-hverdagSynes du det er vanskelig å finne motivasjon til å begynne å trene eller å opprettholde gode treningsvaner? Det er ikke alltid morsomt å trene, men innser du at det er en naturlig del av hverdagen på lik linje med å pusse tenner, har du kommet langt. Forskning viser nemlig at de som gjør treningen til en naturlig del av hverdagen, lykkes bedre med å få det til. Her kommer noen tips som kan hjelpe deg: 
 
1. Gjør hverdagen mer aktiv
​Kolesterolnivå, blodtrykk og livmål er høyere hos dem som sitter mye, enten de trener eller ikke. Gå i trapper i stedet for å ta heisen. Gå eller sykle til jobben i stedet for å kjøre eller hopp av bussen noen holdeplass før. Ta husvask og snømåking selv og gå en lengre tur med hunden om du er så heldig å ha det.  Gå tur istedet for å sitte på café når du treffer venner, gå en liten tur når du har pause på jobben. Rask gange har store positive helsefordeler. Kun 30 minutters aktivitet om dagen halverer risikoen for  hjerte- og karsykdom.

2. Gjør det lett å trene: 
Lag en fast treningsavtale med en venn eller PT. Når du trener sammen med andre får du det sosiale i tillegg. Det gjør treningen både morsommere og mer forpliktende. Planlegg i god til og pakk treningsbagen kvelden før. Å trene før eller rett etter jobb kan også gjøre det enklere å få gjennomført økten, om du har mulighet til det.

3. Vær realistisk
Ha realistiske forventninger til deg selv. Ikke start for hardt når du begynner å trene. Da er det lett å pådra seg skader som kan ta fra deg motivasjonen. Begynn heller rolig og trapp etterhvert opp. 

4. Prioriter
Mange påstår at de ikke har tid til å trene. Sett av tid til trening på lik linje som du setter av tid til viktige møter eller en avtale med en venn. Trening er nemlig noe av det beste du kan gjøre for deg selv og de du er glad i: )

Lykke til!
Hilsen fra Monica
]]>